E-mail: info@arkada-trgovine.hr | Info telefon: 051 513 049

0 Proizvoda 0,00 kn
  • Najveći izbor i najbolje cijene građevinskog materijala, žbuka, fasada, izolacija i hidroizolacija, opločnika, termo blokova, kanalica i drugog crijepa, boja i lakova - i to sve na jednom mjestu.

RAMShopSite

Kako dišu zidovi presvučeni sa stiroporom

Sa izrazom »disanje zidova« kreatori reklamnih poruka i svi stručnjaci slikovito opisuju difuziju ili prodiranje vodene pare iz prostora za boravak kroz zidove. Većina problema s vlagom u prostorima kod energetskih sanacija nastaje zbog ugradnje novih prozora s učinkovitim brtvljenjem, što jako smanjuje izmjene zraka.

Mjerenja su pokazala, da čak kroz toplinski neizolirane zidove (zid od opeke) u najboljem slučaju prodire najviše do 3 % potrebnih izmjena zraka, preostalih 97 % pak treba osigurati prozračivanjem. Niti u kojem slučaju ne treba očekivati, da će se prozračivanje prostora vršiti izmjenjivanjem zraka kroz vanjske zidove; za tu namjenu i pod navodnicima „uzorni" difuzijski otvoreni drveni zidovi nisu pogodni. Kao zanimljivost ponovno navodimo, da je otpor difuziji vodene pare kod drveta (μ=70) dva puta veća nego kod fasadnog stiropora (μ=35).

Količina vodene pare, koja nastaje u prostoru (disanje, kuhanje, pranje, sušenje), je stoga uvijek nekoliko puta veća nego što je sposobnost prolaska kroz vanjske zidove – bez obzira na vrstu ugrađenih materijala. Štetne pojave (kao što su npr. vlažni zidovi i plijesni) su još izraženiji na mjestima s nedovoljno ili neodgovarajuće izvedenom toplinskom izolacijom. Tvrdnja, da je izbor toplinske izolacije od stiropora uzrok za prekomjernu vlažnost u prostoru, dakle nije utemeljena.

Požar, pa što?

Ekspandirani polistiren je u graditeljstvu u većini država EU prepoznat kao materijal, koji je samogasiv - izolacija koja se u uvjetima požara, doduše tali, dok izolacija kao takva požar ne smije prenositi dalje. Sustavi fasada s izolacijom od ekspandiranog polistirena, koja je prekrivena s armiranom žbukom i završnim slojem, spadaju u odlični razred B-d1 reakcije na požar. Sve građevne EPS ploče su po Normi EN 13501-1 u razredu E reakcije na požar, odnosno razredu B1 prema DIN 4102. (»samogasiv materijal«).

EPS i u vrtićima, benzinskim postajama

Iz navedenog je razvidno, da ima mnogo država u EU u kojima je 90 % svih fasada izolirano upravo s fasadnim stiroporom. EPS fasadna izolacija je bila često, bez pretjerivanja projektirana u velikom broju građevina raznih namjena do visine od 22 m; stambeni blokovi, domovi zdravlja, škole, vrtići pa čak i benzinske crpke!

EPS ploče, otporne na vodu

Stiropor u fasadama i podovima ima mnogo prednosti pred ostalim izolacijama osjetljivim na vodu (curenje krovova, poplave, gašenja vodom prostora ..) Stiroporne ploče kod potpunog potapanja u jednom mjesecu upiju manje od 5 vol. %, tako natopljene ploče se jednostavno posuše i dalje obavljaju svoju izolacijsku funkciju. Dozvoljena vodoupojnost EPS ploča (X max. 40 %) u sezoni grijanja na fasadi je čak 4 x veća od vlaknastih izolacija, kod kojih uslijed kondenzacije može doći do trajnih oštećenja! Kod osjetljivih materijala u slučaju da su u doticaju s vodom i prekomjernom vlagom potrebna je skupa zamjena oštećenih površina.

Pet razloga za EPS:

  • mehanički otporan na oluje, poplave i razna curenja
  • 20 – 30 % jeftinija izvedba fasadnog sustava u usporedbi s ostalim izolacijama
  • Odličan razred B-d1 reakcije na požar u fasadnih sustavima
  • Stiropor je čak paropropusniji od drveta smreke
  • Brzi povrat investicije
  • Stiropor s godinama ne mijenja svoja svojstva, voda kod vatrogasnih intervencija mu ne smeta
Ostvarite popust od 10% na gotovinsko plaćanje u našim prodajnim centrima!
Arkada trgovine

Proizvod (Kom: ) Je dodan u kosaricu.