E-mail: info@arkada-trgovine.hr | Info telefon: 051 513 049

0 Proizvoda 0,00 kn
  • Najveći izbor i najbolje cijene građevinskog materijala, žbuka, fasada, izolacija i hidroizolacija, opločnika, termo blokova, kanalica i drugog crijepa, boja i lakova - i to sve na jednom mjestu.

RAMShopSite

Prednosti PPR sustava vodovodnih instalacija

PPR sustav kućnog vodovoda izrađen je od polipropilena. Koristi se i za instalacije podnog grijanja. Sustav se sastoji od polipropilenskih cijevi i elemenata, te kombiniranih elemenata za prijelaz na metalni dio razvoda. Svi elementi izrađeni su od random kopolimera polipropilena (PPR), sive su boje i u skladu sa DIN i ISO normama. Cijevi se proizvode u tri tlačna razreda PN 10, PN 16, PN 20, (za pritiske 10 bara, 16 bara, 20 bara) dok su spojni elementi svi u tlačnom razredu PN 20. Elementi sustava rade se za promjere 16; 20; 25; 32; 40; 50; 63; 75 i 90 mm.

Preporučujemo:
- tlačni razred PN 10 - hladna voda do 20°; podno grijanje do 45°
- tlačni razred PN 16 - hladna voda do 20°; topla voda do 60°
- tlačni razred PN 20 - topla voda do 20°; podno grijanje do 90°

NAKON 10 GODINA


Pocinčana cijev Polipropensk cijev
POCINČANA CIJEV POLIPROPENSKA CIJEV

PPR sustav montira se međusobnim zavarivanjem cijevi i spojnih elemenata. Za prijelaz na čelične pocinčane cijevi postoje prijelazni elementi koji su također izrađeni od polipropilena sa metalnim umetcima izrađenim od poniklovanog mesinga.

Zavarivanje je polifuzijsko zavarivanje karakteristično za umjetne materijale. Tehnologija je vrlo jednostavna, a potreban pribor i alat jeftin i dostupan svima i rukovanje njime je nadasve jednostavno i sigurno. Sav potreban alat za montažu su škare za rezanje cijevi i uređaj za zavarivanje s nastavcima, presvučenim teflonom, za razne profile cijevi i spojnica. Zavareni spoj ostvaruje se spajanjem zagrijane vanjske površine kraja cijevi i unutrašnje površine spojnog elementa koje zavarujemo. Ugrijane povrine se uzajamno spoje te nakon hlađenja nastaje homogeni spoj velike čvrstoće. Potrebne temperature nastavaka su oko 260°C i o tome vodi brigu ugrađeni termostat.

Kod montaže cjevovoda za brtvljenje vanjskog ili unutrašnjeg metalnog navoja upotrebljavamo samo teflonsku traku.

Izolacija cjevovoda izvodi se pomoću izolacijskih cijevi od pjenastog polietilena koje se navlače direktno na cjevovod.

Prilikom montaže plastičnih cjevovoda mora se imati u vidu da plastični materijali posjeduju, u odnosu na metalne cijevi, drugačije mehaničko-fizikalne osobine. Tim osobinama mora biti prilagođena izvedba i polaganje instalacija tako da bi se eliminirala mogućnost kvarova. Budući da plastične cijevi nisu samonosive, potrebno je, za razliku od metalnih instalacija, cijevi ojačata ili na više mjesta poduprijeti, za što postoje obujmice. Naravno, ako je instalacija pod žbukom, dovoljno je sustav umontirati u izolacijski materijal. razlika temperature prilikom montaže instalacije te prilikom uporabe, kada je u sustavu medij, dovodi do promjena u dužini produženja ili skraćenja, što rješavamo kompenzatorom ili kompenzacijskom petljom.

Nakon montaže cjevovoda obavezno se, kao uostalom i kod drugih sustava, provodi tlačna proba. Punjenje sustava vodom zbog stabiliziranja cjevovodnog sustava vrši se nakon minimalno dva sata od posljednjeg zavarivanja. U slijedećih 12 sati instalacije moraju biti stabilizirane tlakom iz vodovodne mreže, a tek nakon toga započinje se s tlačnom probom.

Ostvarite popust od 10% na gotovinsko plaćanje u našim prodajnim centrima!
Arkada trgovine

Proizvod (Kom: ) Je dodan u kosaricu.